lördag 25 januari 2014

Tandläkaren, kusin & utan vila.

Folktandvården fick ett besök Leo i veckan. Det var sonens första möte med tandläkaren. Vi har fått mycket dokumentation kring hans vaccinationer och hälsa med oss, men det finns inte något om tänder och tandstatus, därav detta antagande. Vi tänkte inte på att ställa några frågor om just detta vid  överlämnandet. Det var ju så mycket annat då och vi såg ju att det satt vita fina gaddar i den lilla pojkkäken.
Vi hade övat inför besöket och efter alla våra läkarbesök samt så som vi känner Leo, var jag ganska säker på att han skulle gapa i alla fall. Jag måste säga att det var en mäkta förvånad och stolt mamma Jenny som stod och iaktog tandhygienisten och Leos möte. Leo kröp upp i stolen. lät sig hissas bakåt, få lampan riktad rakt i ansiktet, tänderna räknade, speglade och blåsta på. Slutligen tog M fram det spetsiga lilla verktyget som de sticker ner och ganska häftigt drar upp för att kontrollera ett ev. kariesangrepp på tanden. Detta med anledning av att jag frågat om ett specifikt ställe jag och Daniel undrade över. M imponerades över vår gosse och sa sig aldrig förr ha undersökt ett så medgörligt barn i Leos åldersgrupp. Nej. jag var förvånad jag också må ni tro...jag trodde absolut att han skulle bli ledsen då den där spetsiga saken kom till användning, men nej.
Efteråt tackade han vänligt men bestämt nej till en liten tröst/duktighetssak ur M´s lilla låda. Tandborsten han fick höll han däremot hårt i sa "Tack å mycke! Hej då." Då jag tog i hand, gjorde Leo likadant. Han är ju just så...vill vara till lags och vill vara duktig. Sedan kan han mycket väl trotsa och vara ytterst bestämd här hemma mot oss där han är trygg.

Idag har vi varit hos Leos kusin Alva och hennes föräldrar. Leo blir så lycklig bara han hör Alvas namn. Han var inte sen att fara ut i hallen och leta upp sina stövlar och mössa då vi sa att vi skulle köra till Alva och leka. "Jaaa, Leo leka Alla! JAAA!"

I två dagar nu har vi testat att hoppa över middagsvilan för att få Leo att komma till ro tidigare och snabbare på kvällen. Just det har funkat som önska,t men han vaknar ännu vid sex på morgonen. Om vi ska göra något speciellt på kvällen ska vi försöka få honom att vila middag så att han orkar och inte blir helt otröstlig, inte kul för någon direkt. Jaja, detta är ännu i teststadiet så vi får väl se hur det går ;)

Vi fick en påse med pärlor av farmor. Leo var mycket koncentrerad och fokuserade på att göra ett halsband av dem. Tyvärr var de i minsta laget för honom, så han gav upp. Vi fortsätter en annan dag. Vi får nog köpa modellen större och öva på ett tag först. Pärlor var helt klart spännande. Speciellt att hälla några stycken från ett decilitermått över i en skål och tillbaka igen och igen och igen och igen.

Jag fick syn på ett par ljuvliga inneskor som skulle kunna få bli sonens dagis/förskoleskor en vacker dag. Fina eller hur? Finns i många fina färger dessutom.


3 kommentarer:

Mia Sonmark sa...

På biltema finns en burk med olika trä och plastpärlor. Jag brukar göra räkneormar med piprensare. De är nog lagom. Fina är de också. Lycka till
Mia

Anonym sa...

Hej! Vi är så glada över att få följa er blogg. Njuter av alla fina bilder. Vår son från Colombia som nu väntar syskon från S-Afrika är helt betagen av lille Leo, de påminner faktiskt om varann, men nu har vår pojke hunnit bli snart 7 år. Hans favoritbild är när Leo sitter m armarna i kors å funderar. Idag utbrast han: Han (Leo) är så söt så jag tror jag svimmar! :-)

Jenny o Daniel Crona sa...

Naawh, tack Anonym! Så härligt att vår blogg kommer andra väntansfamiljer till glädje :) Vi håller tummarna för att ni och er son snart får åka till SA och möta er nya familjemedlem. Lycka till!